.

मोला तुमन बचालव जी mola tuman bachaalav jee

©बिसेन यादव ‘बिसु

परिचय– दोन्देकला, रायपुर, छत्तीसगढ़


 

हसदेव के रूख-राई करथे गोहार, मोला तुमन बचालव जी।
चिरई-चुरगुन घलो चिल्लावथे अऊ काहथे मोला तुमन बचालव जी।
मोला तुमन बचालव जी…।

छत्तीसगढ़िया हव ता छत्तीसगढ़िया के फर्ज निभावव जी।
जल, जंगल, जमीन के खातिर आवव एक संघरा जुरयावव जी।
मोला तुमन बचालव जी..।

ऊंच-नीच, जात-पात ल छोड़ के जी।
मया पिरित के बंधना ल जोड़ के जी।
मोला तुमन बचालव जी..।

खांध म खांध अऊ गोड़ म गोड़ सघार के तुमन रेगव जी।
दाई-दीदी, भाई, बहिनी मन जुर मिल के संग चलव जी।
मोला तुमन बचालव जी।

इही समय हे थोकिन चेत करे के जी।
हंसिया के धार ल तेज करे के जी।
मोला तुमन बचालव जी..।

उसनिन्दा ले तुमन उठव, कटईया मन के टंगिया ल लुटव जी।
जे हमर तिरन अनियाय करथे ओला कुटकुट ले कुटव गा।
मोला तुमन बचालव जी।

जुल्मी मनके जुल्म ल जिनगी भर सहे-सहे जीये ल परही फेर।
कले चुप रिबे ता अनियायी के अनियाय ल सहे ल परही फेर।

मोला तुमन बचालव जी..।

नो हय पानी लहू हे तोर, अऊ तोर लहू लाली रंग हे जी।
तोर संगी, तोर जिनगी अऊ ये जंगल तोर बर जंग हे जी।
मोला तुमन बचालव जी..।

तान के छाती मुड़ी उठाके बघवा जईसे गरजव जी।
रापा, कुदारी टंगिया, हंसिया धरके तुमन दऊड़व जी।
मोला तुमन बचालव जी

जब-जब ये जुग म कोहराम मचही जी।
तब-तब हमर भुईयां म संगराम, होही जी।
मोला तुमन बचालव जी…

अपन हक बर कुछू करेल परही ता कुछु उदिम करव जी।
जल जंगल जमीन अऊ जानवर बर लड़े बर परही ता लड़व जी।
मोला तुमन बचालव जी..।

मोर जिनगी ल मिटावथे, ओला तुमन बचालव जी।
कटईय्या मन के टंगिया ल माई पिल्ला नगालव जी।
मोला तुमन बचालव जी।

पईसा वाला के आगहूं ईहा कोन मुड़ी ल उठाही जी।
आज हम जान डरेन नेता-मंत्री मन कले चुप रिही जी।
मोला तुमन बचालव जी

जंगल झाड़ी,रूख राई ल, कोनो ल नई काटेल देवन जी।
अपन जंगल ल हम खुदे बचाबोंन काकरो आस नई करन जी।
मोला तुमन बचालव जी

जल, जंगल-जमीन अऊ जानवर मन ल बचाबोंन जी।
परदेशिया अडानी ल चलव मील के ईंहा ले भगाबोंन जी।
मोला तुमन बचालव जी..।

रूख-राई ल जे काटत हावय, ओला सब्बों मिलके रोकव जी।
नई बात मानथे तेला लौठी बेड़गा म ठोकव जी।
मोला तुमन बचालव जी…

छेरी,बोकरा जईसे ओकर देह ल गोदा-गोदा काटव जी।
अडानी के घेंच ल कुकरी, कुकरा जईसे मुसेटव जी।
मोला तुमन बचालव जी..।

जुल्मी के अंत करें बर बारूद बनके फुटव जी।
बैरी मन बर राम जी के बान बनके छुटव जी।
मोला तुमन बचालव जी…।

चिरई-चिरगुन हाथी,बेन्दरा के, अंनतस के पीरा ल समझव जी।

आवव-आवव, हमर घर बार अऊ हमर हसदेव ल बचावव जी।
मोला तुमन बचालव जी..।

जब ले सुनेव तब ले मोर नारी म लहू बिजली बनके दऊड़थे, जी।
अऊ आगी के अंगरा कस मोर देह मन घलो दहकथे, जी।
मोला तुमन बचालव जी..।

अडानी ह अऊ अंबानी ह मोर भुंईया ल बिगाड़थे जी।
बिकास के आड़ म पापी मन जंगल, झाड़ी ल उजाड़थे जी।
मोला तुमन बचालव जी…।

हमर जीए के साधन ल हमर तीरन ले नगावथे जी।
कोइला के लालच म सब्बों जंगल, झाड़ी ल कटवाथे जी।
मोला तुमन बचालव जी…।

रूख-राई, चिरई, हाथी, बेन्दरा भालू मन चिल्ला-चिल्ला के रोवथे जी।
अऊ काहथे मनखे मन हमला आज का दिन देखावथे जी।
मोला तुमन बचालव जी…।

 

mola tuman rescue ji

 

 

Gohar, Mola Tuman Bachalav ji will turn to Hasdev.
Chirai-churgun ghalo chilawathe au kahthe mola tuman bachalav ji.
Mola Tuman Bachalav ji….
Chhattisgarhiya hav ta chhattisgarhia’s duty nibhav ji.
For the sake of water, forest, land, one sanghara Jurayav ji.
Mola Tuman Bachalav ji…

Leaving high and low, caste and creed, live.
Maya Pirit’s bondage and joint ke ji.
Mola Tuman Bachalav ji…
Tuman Regav ji of God Saghar in Khandh in Khandh and in God.
Chalav ji with sister-in-law, brother, sister-in-law.
Mola tuman rescue ji.
This is the time, O Thokin, please be warned.
Sharpen the edge of the sickle.
Mola Tuman Bachalav ji…

Take that blasphemy, you get up, your mind gets tangled.
Je hamar tiran aniyay karthe ola kutkut le kutav ga.
Mola tuman rescue ji.
Live with oppression for the rest of your life and turn it around.
Kale chup ribe ta aniyayi ke aniyay l sahel parhi fer.
Mola Tuman Bachalav ji…
No hi water, lahu hi tor, oh tor lahu lali rang oh ji.
Tor sangi, tor jingi au ye jungle tor bar jung hee ji.
Mola Tuman Bachalav ji…
Raising the chest of Tan’s chest, he became angry.
Rapa, Kudari Tangiya, you hold a sickle, Daudav ji.
mola tuman rescue ji

Whenever there is chaos in this jug, Ji.
Then again and again, we are in sangram, hohi ji.
Mola tuman rescue ji…
Apne Haq Bar Kuchu Karel Parhi Ta Khuku Udim Karv Ji.
Water, forest, land and animals fought for each other.
Mola Tuman Bachalav ji…
More Jingi l Mitavathe, Ola Tuman Bachalav ji.
Kataiyya man ke tangia la mai puppy nagalav ji.
Mola tuman rescue ji.
Who is the aahoo of the paisa wala.
Today we die dear leader-minister Mann Kale Chup Rihi ji.
mola tuman rescue ji

Jungle bush, rukh rai l, kono l new katel devan ji.
Take your jungle, we khude bachabon kakro aas new karan ji.
mola tuman rescue ji
Water, forest-land and animal mind.
Inha le Bhagabon ji of foreigner Adani l’chalav mi.
Mola Tuman Bachalav ji…
Rukh-rai lje katat havay, ola sabbo milke rokv ji.
Thokav ji in tela lauthi bedga to say new thing.
Mola tuman rescue ji…

Cheri, Bokra jaise okar deh la Goda-goda Katav ji.
Adani’s ghench l cookery, kukra jaise musetav ji.
Mola Tuman Bachalav ji…
Put an end to oppression by becoming gunpowder.
Chutav ji became the bane of Barry Man Bar Ram ji.
Mola Tuman Bachalav ji….
Chirai-Chirgun the elephant, Bendra’s, Anatas’s Pira Lal Sambhav ji.
Aaav-aavv, hamar ghar bar au hamar hasdev l rescuev ji.
Mola Tuman Bachalav ji…

When le suave then le mor nari ki le le mor nari ki bahu hai likar hai, sir.
Au agi ke angra kas mor deh man ghalo dahkathe, sir.
Mola Tuman Bachalav ji…
Adani oh au ambani hi more bhuniya l badithe ji.
Under the guise of development, the sinful mind is the forest, the bush is desolate.
Mola Tuman Bachalav ji….
Hamar ga ke means le hamar tiran le nagavthe ji.
In the greed of Koila, all the forests, bushes are cut.
Mola Tuman Bachalav ji….
Rukh-rai, chirai, elephant, bendra bear mind screaming and crying.
Au kahthe mankhe mind attack today’s day is dekhavathe ji.
Mola Tuman Bachalav ji….

 

 

 

 

संदली मखमल की तरह sandalee makhamal kee tarah

 

 

 

 

 


Back to top button